zondag 13 april 2008

Lien meets Samson

Wederom zouden vele dingen de oorzaak kunnen geweest zijn van mijn tijdelijke afwezigheid...lees hier de énige echte reden:

Week 4 kan ik maar op één manier stigmatiseren: druk! Maar hé, zo heb ik het graag, toch?!



Dinsdag 8 april 2008



Ik wist dat week 4 de week was dat ik mee mocht op opname voor een spotje van Euroclear. Op dinsdag vond dan effectief de preproductie-meeting plaats. Euroclear is een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met transactie van securities. Het rekruteringsspotje had dan ook als bedoeling nieuwe mensen aanwerven. Ik mocht op zoek gaan naar een glazen plaat, extra figuranten (2 Indiërs en 2 Afrikanen, mannelijk en vrouwelijk van beide). Het tempo begon gestaag maar naarmate de dag vorderde beheerste het tempo mijzelf in plaats van omgekeerd. Daarnaast hield ik me ook nog bezig met andere taken: administratiewerk Marie, festivalagenda Ivy, research figuranten spot 11-11-11...het was een dagje van uitersten.



Toen ik om 19u dan eindelijk op de trein zat, mocht ik in mijn persoonlijke kringen mijn evenementencommunicatieskills ook nog even botvieren. Enkele maanden geleden hadden we ons ingeschreven voor een quiz in ons stamcafé Den Draver (dat zich rechtover mijn kot bevindt -kwestie van even reclame te maken: het énige café in Gent nog waar de pinten 1,40 euro kosten en de rijkelijk-vloeiende-amaretto slechts 1,65 euro kost, waar de cafébazin nog tijd maakt om haar klanten te leren kennen, waar je kan kickeren en dartsen en waar in groep naar Temptation Island gekeken wordt-we all love Gringo, yes we do!). Wel nu, we hadden jammerlijk genoeg even over het hoofd gekeken dat die welbepaalde quiz dinsdag 8 april doorging, en dit te beginnen om 20u. 's Morgens bracht ik snel de teamleden op de hoogte (opdat ze zich een beetje konden schikken naar deze plannen) maar zonder resultaat: ik kreeg geen reactie en werd lastiger naarmate de uren verstreken. Tegen 's avonds had ik nog steeds niet veel reactie gekregen en mocht ik nog beginnen zoeken naar surrogaat-quizers. Uiteindelijk hadden we een ploegje van 3 gevormd en kon de quiz beginnen. Even lachen met de presentator die Quinten Tarantino uitsprak als Kwintein Tarantino, vette prijzen in ontvangst nemen (gratis etentje in De Gregorio-snackbar rechtover Den Draver- ter waarde van 6 euro en om half 3 kon ik dan -redelijk versleten- de dag beëindigen. Oh ja, we zijn zwaar verloren maar hadden dan ook het excuus dat we met een man minder waren, dus daar maalt geen kat om!



Woensdag 9 april 2008



Nog steeds redelijk versleten kroop ik maandagochtend uit mijn bedstee om in een traag tempo mij te begeven richting station. Met het vooruitzicht van de opname de volgende dag, wist ik dat het een zware dag ging worden. Toen ik rond 11u een telefoontje kreeg van Producer Malin met de melding dat ze grieperig was en het bureau niet kon halen, kreeg ik dan ook mijn bevestiging van deze gedachte. We moesten het maar doen met de modere informatietechnologieën: mailen, bellen, sms'en en de nodige storingen eveneens (tegen 's avonds werkte de printer opeens niet meer en dat terwijl ik de presentatiemapjes voor de crew nog moest kopiëren ==>grootste stressfactor tot nu toe!).

De glazen plaat moest eveneens nog opgehaald worden. Dit op zich was wel een avontuur: een glazen plaat vervoeren in een VW, met open dak op de grote baan, aan 90km per uur, om uiteindelijk in zijn totaliteit naar Caviar te krijgen. Afgezien van een klein versnipperd hoekje bij het op de grond plaatsen waren ik en Youri (opnameleider spot) best trots op onzelf.



De volgende stop was de Colruyt: de kraft (dit is te vergelijken met een verwentafeltje voor de crew ==> drank, koekjes, ferrero rochers, mellocakes, fruit, twix, snickers, enz...). Met twee mooie briefjes van 50 euro vertrokken en met 0,46 cent en de volledige kraftlijst teruggekomen. Een tweede gevoel van trotstheid borrelde in mezelf naar boven!



Terug achter mijn pc-zittend kon de druk op de ketel beginnen: Malin belde met nog een aantal kleine taakjes (o.a. presentatiemapjes crew -een taakje dat ik uiteindelijk mee heb genomen naar huis waar de printer ook faalde- wegbeschrijving naar de studio - en ik en Mappy zijn niet de beste maatjes). Tegen 19u45 vertrok ik nog steeds natrillend van zenuwen richting station. Om 21u15 kwam ik toe in mijn thuisstad en was het enige wat nog troost kon brengen: een goed pakje frieten van het beste frituur van Gent De Frietketel (wat ben ik toch een goede vertegenwoordigster voor mijn buurt), vergezeld van wat gezelschap.



Oh ja, vergeet ik nog te vermelden dat ik vandaag ook de pers (harig stuk Samson waarmee het geluid wordt opgenomen) mocht hanteren. Werner moest me wel verschillende keren advies geven en bijsturen maar uiteindelijk was de auditie (figurant voor spotje van Stella die auditie kwam doen) ingeblikt!



Donderdag 10 april 2008



Opnamedag! Vandaag was dus de dag dat het spotje van Euroclear opgenomen werd. Er waren meer bepaald twee versies: één versie met een mannelijke acteur (die in de voormiddag opgenomen werd) en één versie met een vrouwelijke actrice (gepland in de namiddag-lees: avond!).
's Morgens richting Brussel Noord, nog even de Delhaize (die gelukkig al open is vanaf 8u) binnenspringen voor kratje melk, tram richting VRT-gebouwen, liftje met Malin en aankomst in Mic-Studio in Woluwe. So far so good.

Aangekomen in de studio trok ik eerst mijn ogen eens goed open om alles te observeren, waarna ik de mapjes voor de crew samenstelde. Volgende klusje was de bleukey-vloer (lees: vloer geverfd in het blauw), die door de vele voetstappen reeds smerig was geworden, proper maken samen met Kurt de regisseur.


Na vele uren van afwachten (vele mensen konden de locatie niet vinden of stonden in de file waardoor we al snel een achterstand van 2 uur hadden) kon de eerste screen opgenomen worden. De mannelijke acteur was een droom om mee te werken: blokken engelse tekst van 6 regels tegelijkertijd konden ingeblikt worden. Hij voelde zelf aan wanneer een shot minder goed verlopen was en vulde persoonlijk aan waar nodig, of herbegin op eigen initiatief waar nodig. Wonderful! Ondertussen had ik ook de productieleiding toegewezen gekregen en onderging ik die dan ook maar in volledige onwetendheid. Op het einde van de dag werd me dan toch uiteindelijk duidelijk wat dit inhield: zorgen dat de crew het op alle momenten zo aangenaam mogelijk naar hun zin hebben (altijd koffie klaar hebben staan, zorgen dat de deuren altijd gesloten zijn, de vloer proper maken als dit nodig is; zorgen dat de praktische kanten vervuld zijn).

Daarna was het aan de beurt van de vrouwelijke actrice Isolde. Door technische problemen had ze haar tekst niet kunnen instuderen, waardoor ze letterlijk geen zin kon onthouden. Algauw hadden we onze achterstand van enkele uren-die we ondertussen ingehaald hadden- weer ingehaald. Om 21u was het spotje dan uiteindelijk opgenomen en konden we beginnen opkramen.

Een opname van, zij dit nu een spotje/film/TV-programma, leek mij vroeger (voor ik deze wereld betrad) altijd zo romantisch. Nu besef ik dat dit eigenlijk een zeer technisch proces is. Waar een stage al niet goed voor is.

Toch ook nog even vermelden dat Youri op het einde van de dag er nog in geslaagd is zich te snijden aan de glazen plaat, waar hij en effet dan ook nog zoveel moeite voor heeft moeten opbrengen om deze aanwezig te krijgen. Na een halse rit met open koffer in de VW op de grote baan tegen 90km per uur, een veilige landing in de burelen van Caviar bleek de volgende morgen dat de conciërge er in geslaagd was de glazen plaat alsnog te breken. Take two van "Youri en de avonturen met zijn VW" kon dus opgenomen worden, met succes trouwens.

And CUT! Opname geslaagd...

Tot blogs
Lien
-X-